Декоратвини профили и первази за таван

Цвят
 • Декоративен таванен профил е най-подходящото допълнение към горната част на всяка помещение. Скучните бели повърхности не оставят много на въображението. Разнообразяването на едноцветните повърхности е желание на почти всеки собственик на имот. Магазин “Дегрец“ предлага таванни профили, които са жест към красивият интериор. Те могат да изпълняват ролята на красива рамка за цветен фототапет, плоча, както и на самостоятелен акцент в горната част на помещението.

  Декоративните мотиви ги превръщат в първокласна имитация на фрагменти от класически архитектурни стилове, и внасят неподражаема елегантност. Освен семпла красота, структурата им крие и немалко практични функции. Поставянето им осигурява уплътнение срещу основните недостатъци на някои видове интериор – ветро- и студопропускливост.

  Видове первази – материали, разцветки и плътност

  Таванен профил се открива в разнообразни размери и фасадни мотиви. Визията му е конструирана съобразно основната му функция на кант, покриващ ъгловото пространство между стена и таван. Периметърът около него често се покрива с петна и пръски боя, а самият ръб е мястото, където паяжините откриват своят рай сред натрупаната прах.

  Плътните корнизи за тавани са спасение от двата проблема: те скриват следите от несръчно боядисване, леки вдлъбнатини и пукнатини, както и улесняват почистването на тези труднодостъпни зони. Присъствието им осигурява допълнително уплътнение, което изолира топлината там, където й е мястото – вътре в помещенията. Топлоизолацията е качество, присъщо на материалът им на изработка. Освен това, всички первази за тавани са с цена, удовлетворяваща всеки среден месечен бюджет.

  Повечето висококачествени таванни первази са продукт от експандиран пенополистирен (EPS), познат с търговското наименование стиропор, по името STYROPOR®, получено от първият му немски производител BASF SA. Полимеризирането и разпенването на стирол (C8 H8) чрез водород в кипящо състояние (C5 H12), формира решетката от сфери с приблизително еднакъв размер, подредени в определена структура.

  Водоустойчиви и задържащи топлината

  Сферите, пълни с въздух, са причината за обемът и топлоизолационните свойства на материала. В решетката се създава диелектрично поле с минимално отдаване на енергия, което поражда ниска топлопроводимост и обратно насочване на топлината, достигаща стиропорът. Профил за таван от този материал е прекрасен изолатор и уплътнител за интериорни стени – водоустойчивостта е допълнително предимство, което осигурява защита от поява на мухъл и плесени.

  Решението за монтаж на декоративни корнизи от стиропор е избор за интериорна изолация с елегантни архитектурни мотиви. С нея си  осигурявате плавен, красив и защитен преход стена-таван. Селекцията ни представя модели с плетеници от класически фрагменти, дизайнерски и флорални мотиви, и гладки семпли повърхности. Разнообразните стиропорени профили тавани са с различни размери и плътност, като всеки продукт се предлага в двуметрова разфасовка.

  Корниз в няколко архитектурни стилове

  Украсата с декоративни корнизи може се прерасне в истинско визуално преобразяване и наслада за сетивата. Селекцията от фини орнаментирани плоскости е създадена именно с цел по-красива и елегантна хасадна декорация на интериор. Нежни, деликатни, с мотиви, опасващи само ръбът на профила, или пищно изрязани върху цялата му повърхност – продуктите създават най-елегантното звучене за всеки интериор.

  Дизайнът им имитира с голяма правдоподобност стилизирани мотиви от архитектурни течения. Богатите фигурални композиции на древногръцките корнизи и готическият корниз от няколко реда семпъл градеж се превръщат в “бижу” за горната половина на помещение, а създадената ”рамка“ действително внушава усещане за стил. Актуалният мотив “Версаче” също заема достойно място в каталогът ни.

  В него се срещат и по-семпли профили с няколкослоен архитектурен градеж, вдлъбнато-изпъкнал дизайн, гладки или с големи стилизирани орнаменти във вдлъбнатата си област. Те осигуряват класически бял преход между стените и таванната част. Това дава и възможност за богата допълнителна декорация. Всеки перваз за таван е с цена, много по-изгодна, отколкото в редица физически магазини.

  Както споменахме, този детайл изпълнява роля на перваз, свързващ стените и таванът. Класическите первази за тавани обикновено са в бял цвят, за максимална синхронизация към цветовете на облицовките и евентуално поставените декоративни таванни плочи.

  Нашите предложения са налични също и с  цветни акценти, сред които се откриват благородните сребристи и златисти нюанси, заедно със слънчево жълта разцветка за повече настроение. Ниските ни за первази за таван цени не представляват риск – декоративният акцент обещава дълготрайна експлоатация, лесен монтаж и устойчивост на повреда, въпреки характерната си позиция.

  ✅ Кога е удачно да се използват❓


  Профилите за таван са идеалният елемент за свързване на тавана със стените. С тях се омекотяват острите ъгли и се придава по-уютно и стилно излъчване на помещението. Можете да ги използвате винаги, когато искате да внесете уют и красота в дадена стая с минимално капиталовложение. Те са също чудесен начин да прикриете дребни дефекти в ъглите между тавана и стена.

  ✅ Устойчиви ли са на удар и пробиване❓


  Не. Первазите и профилите за таван са изработени от екструдиран стиропор, който макар и много по-здрав от обикновения, подлежи на повреждане при механично въздействие. Препоръчваме да бъдете по-внимателни при извършване на ремонтни дейности в близост до профилите. Има риск неволно да ги повредите.

  ✅ Какъв е размерът им – могат ли да се изрязват❓


  Декоративните первази и профили са обикновено със стандартен размер 35х35мм и дължина 2м. Подлежат на рязане и оформяне, което може да се направи с макетен нож или други специални режещи инструменти, подходящи за този материал.