Декорация за тавани

Цвят
 • Декорация за таван поставяме, за да разнообразим равната бялата повърхност в горната част на стаята. Покритието, поставяно там, обикновено е една декорирана или няколко сглобени плоскости, а почитателите на по-нестандартните решения се спират на декоративни решения с форми и цветове, излизащи извън неутралните тонове и класическите релефни мотиви.

  Таванът, украсен с орнаментика, е убедителен акцент, който променя цялостната визуална концепция на едно помещение. Цветното фолио върху таванските пана също е декоративен похват, който привлича вниманието и го отклонява от непривлекателни и липсващи звена в обзавеждането.

  Орнаментирани плочи

  В категорията се откриват богата гама плоскости с интересни геометрични, овални, сплетени и комбинирани орнаментални мотиви. Майсторски изрязаният релефен отпечатък е отличителен белег на плочите, който създава прекрасният визуален акцент, превръщайки невзрачно помещение в интериор на официална сграда.

  Красиво подчертаният релеф при някои плочи контурира обем, създаващ 3D визуален формат на релефните орнаменти и мотиви. Те са прекрасен избор за оптическо увеличаване на тавана и заместват конфигурациите от мебели, постигащи същият ефект. Плоскостите са с квадратна форма, с размер 2 кв.м (50x50). Стандартният пакет предлага комплект от 8 плочи, които се съединяват помежду си.

  Бял, бежов и кафяв цвят, златисти акценти и ефектни съчетания между всички нюанси, привличат вниманието още при влизането в помещение. Селекцията ни ги предлага като нюанс на ефектни дизайнерски модели. Цветовете в съчетание с конкретен мотив трансформират напълно и излъчването, и пространствените съотношения в помещението.

  Изберете преплетени мотиви, флорални плетеници, конфигурация от орнаменти в “кралски” стил или единични напръскани линии. Интериорът придобива стилен вид, а таванното пространство е уплътнено и защитено от влага и студ.

  Розетки

  Кръглата розетка е най-оригиналното и ефектно украшение от категорията декорация за тавани. Орнаментиката й е традиционна и води началото си от архитектурните произведения на древните цивилизации. Цъфтящата роза с разтварящи се венчелистчета е само един от флоралните мотиви, които вдъхновяват визията на сърцевината на кръглият детайл.

  Листа от екзотични растения, геометрични и абстрактни линии се съчетават в изразителни конфигурации с различен размер и дълбочина на релефа. Релефни, плоски и триизмерни, усещането за изисканост, което внасят, е завладяващо.

  Категорията предлага красиви розетки с диаметър 300-500 мм., със семпла визия или комбинация от симетрично подредени елементи с богата орнаментика. Стилизирано цвете за таван или розетка с гравирани геометрични фигури, лъчи и листенца? Съобразете изборът с интериорното обзавеждане, като не забравяте, че обширният таван изглежда добре с няколко розетки, а те се съчетават прекрасно с кристален полилей с висулки.

  Первази

  Первазите са периферната рамка на декорацията за тавански пана, която също се отличава с декоративен характер. Те се монтират в ъгловата граница между стените и таванът, и се съчетават еднакво ефектно с правоъгълни плоскости и розетка. Корнизът е изчистен или релефен, улеснява монтажът на плочите, придава завършеност и внася официалният традиционен стил в композицията. С тях таванът изглежда като стилно архитектурно произведение.

  Категорията предлага перваз със семпъл профил и модели със стилизирани преплетени орнаменти и мотиви “Версаче“. Обявената стойност е за единичен корниз от 2 м., като за цялостната си облицовка, таванът ще се нуждае от четири или повече профили, в зависимост от площта си. Цените са достъпни за всеки бюджет.

  Влагоустойчив стиропор

  Материалът на таванските плоскости е значим, колкото и визуалните им характеристики. Плочата от качествен материал има шумо- и топлоизолиращи свойства, прикрива несъвършенства в текстурата и боята на тавана. Тя притежава и задължителна, различна степен на влагоустойчивост, за отделните материали.

  Пенополистиролът е разпенен с помощта на кипящ водород (C5 H12) полистирол – една от най-предпочитаните в строителството и индустрията пластмаси. Горещата пара трансформира безцветният пластичен полимер на ароматният стирол в решетъчна конструкция от миниатюрни капсуловани сферички, със съдържание на въздух.

  Процесът се нарича екструдиране и добавя полезни свойства към тези на пластмасата. Твърдите текстури с въздушна концентрация над 90 % получават наименованието пяна, а полистороловата пяна е наречена стиропор, от първият му производител – компанията BASF SA.

  Екструдирането с гореща пара (или студена обработка) под високо налягане прибавя голямо количество въздух на мястото на гъвкавата пластмаса. Въздушните капсули ограничават до минимална степен проникването на вода и въздушни пари в материала.

  Те са отличен шумо- и топлоизолатор с влагоотблъскващи функции, предпочитани дори и за изолиране на външни стени. Със стиропорните плоскости и первази ще ви бъде топло и уютно, а лесното им почистване с вода и мек препарат още повече повишава стойността им. Ако е неламинирана, гладката им повърхност позволява боядисване в подходящ за интериора цвят.

  ✅ Могат ли плоскостите за таван да се мият и боядисват с латекс❓


  Да, това е напълно възможно. Плоскостите са изработени от екструдиран пенополистирол с добри влагоотблъскващи свойства. Това ги прави подходяща облицовка и за външни стени. На боядисване подлежат плочите без ламинирано покритие.

  ✅ На брой ли се продават плоскостите или на пакети❓


  Посочената за всеки продукт цена е валидна за пакет от 8бр. екструдирани тавански плоскости с размер 50 х 50см. Една опаковка покрива площ от 2 м2, което показва колко ниска е всъщност цената на този вид облицовка.

  ✅ Кои са другите декоративни облицовки, освен плоскостите, които можем да намерим във вашия магазин❓


  Освен богат асортимент от екструдирани плоскости с триизмерен релеф, в каталога ни ще намерите също широка гама декоративни профили и первази за таван, розетки и изолационни тапети терморол.