Предимства на тапетите пред боите

06/09/2018 18:43:29

Добре е веднъж на няколко месеца да освежаваме стените в домовете ни. Няколко месеца след последното освежаване често те вече са нацапани от децата, от животните ни или дори от самите нас. Такава стена е, трябва да се съгласите, много неприятна и дразнеща гледка. Все пак като обитатели на собствените ни домове ние трябва подобаващо да се грижим за тях и да ги поддържаме. 

Има много начини, по които да освежите стените си, посредством:

Рискове при употреба на боя

Боята също е вариант, който най-вероятно обмисляте. Този вариант обаче много често е доста неподходящ за вашия случай. Например ако сте решили да освежавате стените си през зимните месеци и не можете да отложите до лятото, вариантът да боядисате отпада напълно.

Боядисването през зимата не е добра идея, особено в често използвани помещения, защото трябва да се проветрява докато боята съхне за да изсъхне по-бързо. През зимните месеци това понякога е невъзможно по ред причини – пушека от комините на съседите, снега, дъжда и студа. А пък и ако използвате това помещение ежедневно ще е доста трудно за няколко дни да не влизате в него изобщо.

Плочките също не са добър вариант освен ако не ремонтирате банята, така че тапетите остават единствената ви опция, а и всъщност най-добрата такава. Тапетите имат доста предимства пред боите. Няма ги вредните изпарения от боите, които често са доста опасни. Не е нужно стените ви да са шпакловани за да залепите тапети. При боите това е доста препоръчително от естетическа гледна точка. Боядисана нешпаклована стена определено не е красива.

Декориране с тапети

Тапетите за стени отдавна вече не са едноцветни и скучни. В магазините вече се предлагат и тапети в най-различни весели или класически шарки, които могат много да допринесат за външния вид на конкретната стая. Например има голям избор от тапети за спалнята ви. Можете да изберете между черти, точки и всякакви други фигури. Стаята на детето ви също може да бъде освежена с детски тапети с анимационни герои, облачета и какво ли още не.

Залепването на тапети далеч не е толкова сложна задача. В днешно време все повече и повече хора са започнали да лепят тапетите вкъщи сами. С малко помощ от детето ви или от друг ваш близък, за отрицателно време можете напълно да преобразите скучната ви стая.

Цените на тапетите много варират. Обикновено те се продават на ролки, дълги няколко метра. Можете да намерите тапети на цени дори и от 3 лева, а някои достигат и до 30 лева. Това е и едно от най-големите предимства на тапетите пред боите – много по-бюджетни са. Ако имате ограничен бюджет можете да изберете по-евтини тапети и пак да освежите стаята.

Може би ще се изненадате, но можете да сложите тапети дори в банята си. Тапетите за баня са изработени от специална водоустойчива материя. Тапетите за баня отново се предлагат в много шарки. Вече не е нужно да отделяте часове в лепене на плочки.